,

Kawa espresso – wszystko co musisz wiedzieć

Kawa espresso

Espresso to napój kawowy przygotowany w ekspresie w bardzo małej ilości, idealne włoskie espresso to od 25 do 35 ml. Przygotowywane najczęściej w temperaturach od 88 do 96,5 °C pod ciśnieniem od 8,5 do 9,5 bara. Do przygotowania espresso zużywamy bardzo drobno zmielone i mocno ubite ziarna.

Espresso charakteryzuje się intensywnym smakiem oraz mocno wyczuwalnym aromatem kawy. Można powiedzieć, że jest to napój dla osób, które chcą wyczuć pełnię smaku oferowaną przez ziarna. Espresso używamy także jako podstawę do większych napojów takich jak czarna kawa Americano lub do kaw mlecznych, na przykład Cappuccino, czy Latte Macchiato.

Jak zrobić espresso?

W zależności od tego jakiego sprzętu chcemy użyć do przygotowania espresso – sposób będzie zasadniczo się różnił. W automatycznych ekspresach ciśnieniowych wystarczy jedynie wcisnąć przycisk, dobrać moc oraz ilość. Jeżeli zależy nam na większej ingerencji w nasz napój – możemy przygotować go przy pomocy alternatywnych metod parzenia, samemu mieląc ziarna, dobierając ich grubość, ilość, długość oraz sposób parzenia. Najbardziej popularny sposób przygotowania espresso z jakim możemy spotkać się w kawiarniach, to przygotowanie napoju za pomocą profesjonalnego młynka i ekspresu kolbowego.

Na jedno espresso powinniśmy przygotować od 7 do 9 gram drobno zmielonej kawy. Dobry barista przykłada bardzo dużą uwagę także do starannego ubicia kawy w kolbie. Proces ekstrakcji espresso odbywa się w temperaturze od 88 do 96 °C, pożądane ciśnienie jest między 8,5 i 9,5 bar, a czas ekstrakcji w zależności od pojemności wynosi od kilku do kilkunastu sekund.

Jaka kawa ziarnista najlepsza do espresso?

Z zasady w espresso zależy nam na wyczuwaniu jak największej ilości aromatów i pełni smaku napoju – w tym celu do jego przygotowania najlepszą kawą będzie 100% Arabica. W ziarnach Arabica wyczuć będziemy mogli lekką kwasowość, ale w rezultacie na pewno da ona aromatyczny posmak. Należy pamiętać o tym, aby ziarna były wysokiej jakości – palone w sprawdzonej palarni.

Jeżeli chcielibyśmy, aby na naszym espresso pojawiła się warstwa cremy – powinniśmy użyć ziaren z domieszką Robusty – im więcej ziaren Robusta, tym grubsza będzie crema na naszym napoju.

Jak powinna być zmielona kawa do espresso?

Ziarna kawy do espresso powinny być jak najdrobniej zmielone, ale z zachowaniem granicy, aby woda mogła przepływać przez kawę – nie mogą być one zmielone na miał.

Ile gram kawy na espresso?

Na jedno espresso powinniśmy używać od 7 do 9 gram – w zależności od tego jakich używamy ziaren i jaki efekt chcemy osiągnąć. Im więcej ziaren, tym smak kawy będzie intensywniejszy, a kawa mocniejsza.

Na podwójne espresso użyjemy od 13 do 16 gram zmielonej kawy.

Ile mililitrów ma espresso?

Idealne espresso inspirowane włoskim stylem picia kawy powinno mieć od 25 do 35 ml, natomiast z doświadczenia wiemy, że w polskich kawiarniach najczęściej otrzymamy napój powyżej 45 ml.

Ile kofeiny ma espresso?

Ilość kofeiny w naszym napoju zależy od kilku czynników. Głównym z nich jest rodzaj mieszanki jaki dobierzemy do przygotowania espresso – kawy 100% Arabica będą miały najmniej kofeiny, a wraz ze wzrostem ilości ziaren Robusty, zwiększy się także zawartość kofeiny. Średnio przyjmuje się, że dziennie możemy wypić około 5 porcji kawy.

Ile kalorii ma espresso?

Klasyczne espresso bez dodatków ma około 3,5 kcal.

Jak powstaje idealne espresso

Jak pić espresso?

Tradycyjnie aby docenić smak i aromat kawy użytej do zaparzenia epsresso, powinno się pić wodę małymi łykami przed każdym łykiem kawy. Są również zwolennicy picia wody zaraz po espresso. Polecamy wypracować sobie swój sposób, na koniec to ma nam smakować.

Po co woda do espresso?

Jeżeli chcemy doskonale wyczuć aromaty powinniśmy wodą oczyścić kubki smakowe przed skosztowaniem napoju.

Jakie szklanki lub filiżanki do espresso?

Do espresso powinniśmy posiadać filiżanki o pojemności nie większej niż 50 ml. Na ogół są to filiżanki niewielkich rozmiarów. W naszym sklepie kupisz klasyczne filiżanki do espresso

Co to jest espresso doppio?

Espresso doppio to inaczej podwójne espresso. Do jego przygotowania używamy podwójnej ilości ziaren, a ekstrakcja jest wydłużona – w efekcie mamy podwojenie intensywności smaku espresso oraz dwukrotne zwiększenie ilości wody.

Co to jest espresso lungo?

Espresso lungo to inaczej przedłużone espresso. Do jego przygotowania używamy takiej samej ilości kawy jak do zwykłego espresso, natomiast przedłużamy proces ekstrakcji – w rezultacie otrzymując większy napój. Włoskie espresso lungo ma około 35-45 ml.

Jak zrobić espresso bez ekspresu?

Espresso bez ekspresu możemy przygotować na przykład w kawiarce, czy nawet w szklance. Wystarczy około 12gram kawy i zalać je około 60ml wody. Tak samo możemy epsresso przygotować w aeropresie czyli 50-60ml wody i 20 gram kawy, przeciskamy kawę przez filtr przez około 10 sekund. Pamiętajmy że espresso to bardzo mocno skondensowana kawa i to musimy osiągnąć.

Czy da się zrobić espresso z kawy rozpuszczalnej?

Niestety nie da się zrobić epsresso z kawy rozpuszczalnej.

Polecamy kawy ziarniste z naszego sklepu internetowego (dostawa w około 24h):

  • Kawa ziarnista PERA Gran Pregio 1kg

    Kawa ziarnista PERA Gran Pregio 1kg

    Polecamy! 76,90  brutto
  • Kawa mielona o smaku cynamonu Caffè Poli – 250g

    Kawa mielona o smaku cynamonu Caffè Poli – 250g

    Polecamy! 19,00  brutto Promocja! -44%
  • Kawa mielona o smaku czekoladowym Caffè Poli – 250g

    Kawa mielona o smaku czekoladowym Caffè Poli – 250g

    Polecamy! 19,00  brutto Promocja! -44%
  • Kawa mielona o smaku orzecha laskowego Caffè Poli – 250g

    Kawa mielona o smaku orzecha laskowego Caffè Poli – 250g

    Polecamy! 19,00  brutto Promocja! -44%
  • Kawa mielona o smaku Anyżu Caffè Poli – 250g

    Kawa mielona o smaku Anyżu Caffè Poli – 250g

    Polecamy! 19,00  brutto Promocja! -44%
  • Kawa ziarnista Gran Bar Caffè Poli – 1kg

    WYPRZEDANO!

    Kawa ziarnista Gran Bar Caffè Poli – 1kg

    Polecamy! 49,00  brutto Promocja! -30%
  • Kawa ziarnista Gran Crema Caffè Poli – 1kg

    WYPRZEDANO!

    Kawa ziarnista Gran Crema Caffè Poli – 1kg

    Polecamy! 49,00  brutto Promocja! -30%
  • Kawa mielona Regina Caffè Poli – 250g

    Kawa mielona Regina Caffè Poli – 250g

    Polecamy! 19,00  brutto Promocja! -44%
  • Kawa ziarnista o smaku cynamonu Caffè Poli – 1kg

    Kawa ziarnista o smaku cynamonu Caffè Poli – 1kg

    Polecamy! 49,00  brutto Promocja! -51%
  • Kawa ziarnista Pellini Espresso Bar Vivace 1kg

    Kawa ziarnista Pellini Espresso Bar Vivace 1kg

    58,90  brutto
  • Kawa ziarnista Venezia Supremo 100% Arabika 1kg

    Kawa ziarnista Venezia Supremo 100% Arabika 1kg

    69,90  brutto Promocja! -18%
  • Kawa ziarnista Świeżo palona Venezia Oro 1kg

    Kawa ziarnista Świeżo palona Venezia Oro 1kg

    89,90  brutto
  • Kawa ziarnista Pellini Top 100% Arabica 1kg

    Kawa ziarnista Pellini Top 100% Arabica 1kg

    89,90  brutto Promocja! -10%
  • Kawa ziarnista Świeżo palona Venezia Oro 550g

    BESTSELLER

    Kawa ziarnista Świeżo palona Venezia Oro 550g

    49,90  brutto
  • Kawa Ziarnista Venezia COLUMBIA TOP CLASS Świeżo Palona 500g

    Kawa Ziarnista Venezia COLUMBIA TOP CLASS Świeżo Palona 500g

    44,90  brutto Promocja! -10%
  • Kawa ziarnista Dallmayr NAMASTE Crema d’oro 1 kg

    Kawa ziarnista Dallmayr NAMASTE Crema d’oro 1 kg

    58,99  brutto Promocja! -8%