Pumpkin spice latte to w ostatnich latach najbardziej popularna wersja latte w sezonie jesienno zimowym.  Popularność tego napoju zawdzięczamy sieci kawiarni Starbucks. Polecamy sprawdzić nasz przepis na kawę dyniową przedstawiony w dwóch wersjach.

 

Składniki

dla 1 porcji

  • espresso (najlepiej przygotowane z ulubionych ziaren i ekspresu)
    alternatywą dla espresso jest kawa rozpuszczalna lub 3 łyżeczki kawy mielonej i 50-80ml wody
  • 125ml gorącego mleka najlepiej spienionego w ekspresie (najlepiej 3,2%)
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 2 Szczypty cynamonu
  • Szczypta imbiru
  • 2 szczypty kardamonu
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • Bita śmietana (opcjonalnie)

Czas przygotowania: 5-10 minut.

Przygotowanie

Wersja pierwsza

Zaczynamy od rozmieszania puree z dyni z miodem lub syropem klonowym i przyprawami.

Na danie szklanki umieszczamy nasze puree z dyni z przyprawami. Uruchamiamy ekspres do kawy i spieniamy do szklanki z puree 125 ml mleka. Na koniec wlewamy świeżo przygotowane espresso lub uruchamiamy program latte na naszym ekspresie, który wykona obie te czynności.

Wersja druga

Podgrzewamy mleko razem z puree z dyni w małym garnku razem z przyprawami i syropem lub miodem. Robimy latte w naszym ekspresie. Do latte powoli wlewamy około 100ml naszego mleka z puree i przyprawami.

Na koniec dekorujemy tak przygotowane Pumpkin spice latte bitą śmietaną i obsypujemy ją cynamonem lub startą czekoladą.

Przepis na puree z dyni:

Kroimy dynię na kawałki, usuwamy nasiona. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pokrojone kawałki dyni kładziemy na blaszce i pieczemy około godzinę aż zmięknie. Czekamy aż dynia ostygnie. Potem blendujemy dynię do uzyskania jednolitej masy. Takie puree z dyni można zamrozić i wykorzystać później na kolejne latte.

Ciekawostki

Pumpkin space latte ma około 380 kcal (kalorii).
Drink ten został pierwszy raz wprowadzony do oferty Starbucks w 2003 roku.
Starbucks rocznie sprzedaje około 450 mln sztuk pumpkin space latte

W okresie letnim szukamy czegoś, co nas pobudzi i orzeźwi. Kawa mrożona nadaje się do tego idealnie. Nie bez powodu w krajach takich jak Włochy, Grecja czy Hiszpania kawa mrożona jest bardzo popularna. Zachęcamy do próbowania różnych rodzajów kawy i różnych dodatków, aby znaleźć idealną kawę mrożoną dla siebie.

 

Składniki

dla 1 porcji

  • Podwójne espresso (najlepiej przygotowane z ulubionych ziaren i ekspresu)
    alternatywą dla espresso jest kawa rozpuszczalna lub 3 łyżeczki kawy mielonej i 50-80ml wody
  • zimne mleko (2/3 szklanki / 100-150 ml)
  • 5-6 kostek lodu
  • 4 łyżeczki brązowego cukru (może być biały lub bez)
  • Opcjonalnie: bita śmietana, gałka lodów lub inne ulubione dodatki.

Czas przygotowania: 5-10 minut.

Przygotowanie

Zaczynamy od zaparzenia kawy najlepiej z ekspresu ciśnieniowego, który da nam najlepszy smak. Można również zaparzyć mocną kawę w kubku (3 łyżeczki kawy mielonej i 50-80ml wody).

Kolejny etap to mieszanie składników możemy użyć do tego blendera. Gdy używamy blendera należy schłodzić kawę przed mieszaniem. Wlewamy schłodzoną kawę, mleko, wrzucamy kostki lodu i wsypujemy cukier. Całość mieszamy do powstania pianki. Przelewamy do szklanki i dodajmy bitą śmietanę lub gałkę lodów. Polecamy spróbować z dodatkami i bez.

Polecamy wypróbować również alternatywną metodę przygotowania przy użyciu shakera. Do shakera wrzucamy wszystkie składniki również z lodami. Intensywnie mieszamy aż przestaniemy słyszeć kostki lodu. Dzięki tej metodzie kawa szybko się zmrozi i rozpuści kostki lodu.

Dodatkowo kawę możemy posypać rozdrobnionymi kruchymi ciastkami, posypką do babeczek lub zetrzeć trochę czekolady.