Oto pojedynek marki Jura i Melitta w którym porównujemy technologię ekspresów do kawy. Wszystko to aby dokonać najlepszego wyboru podczas zakupu ekspresu do kawy jednej z tych marek.

Ekspresy Jura – opis marki

 

Szwajcarskie przedsiębiorstwo Jura na rynku znajduje się od 1931 roku. Pierwotnie firma zajmowała się produkcją szeroko rozumianych akcesoriów kuchennych, następnie także żelazek oraz odkurzaczy. W latach 80. XX wieku w Szwajcarii powstał pierwszy ekspres automatyczny marki Jura.

Aktualnie Jura przoduje w rozwoju i innowacyjności ekspresów do kawy na Świecie. Najważniejsze technologie, którym zawdzięczamy pyszne kawy wykonywane przez automatyczne ekspresy szwajcarskiej marki, to między innymi:

  • P.E.P. (Pulse Extraction Process) – Proces impulsywnego parzenia kawy, polegający na wielokrotnym przetłaczaniu wody przez zmieloną kawę w cyklach dopasowanych do jej ilości. Dzięki temu systemowi w kawach krótkich takich jak ristretto i espresso smak oraz aromat kawy wyniesiony jest na najwyższy poziom. Technologia P.E.P. stosowana jest wyłącznie w ekspresach Jura.
  • I.P.B.A.S. (Intelligent Pre Brew Aroma System) – System wstępnego zaparzania udoskonalony przez firmę JURA; wydobywa maksimum aromatu z każdej kawy.
  • Technologia parzenia 3D – Woda równomiernie przenika przez liczne warstwy zmielonej kawy, uwalniając z niej pełnię aromatu.
  • I.W.S. (Intelligent Water System) – Inteligentny system filtrowania wody automatycznie rozpoznaje filtr w zbiorniku oraz dokładnie informuje o jego aktualnym zużyciu. Czyni to stosowanie filtrów bezpieczniejszym i skuteczniejszym.
  • J.O.E. (Jura Operating Experience) – Sterowanie ekspresem za pomocą smartfonu lub tabletu. Umożliwia zdalne przygotowywanie kawy oraz ułatwia czyszczenia i konserwację urządzenia.
  • Inteligentny System Gorącej Kawy – Sprawia, że kawa jest zawsze gorąca, od razu po uruchomieniu urządzenia.
  • Jednostka zaparzająca 16g – Największa jednostka zaparzająca na rynku o pojemności 16 gramów kawy. Umożliwia to zrobienie dwóch prawdziwych, wyśmienitych włoskich espresso jednocześnie.
  • Professional Aroma Grinder – Najnowsze ekspresy Jura wyposażone są w Profesjonalny Młynek Aroma, który charakteryzuje się jeszcze głębszym aromatem mielonej kawy i niezmiennie wysoką jakością mielenia. Udoskonalona została geometria młynka i dzięki zapewnieniu optymalnej krzywej mielenia uzyskujemy większy udział drobnych cząsteczek w mielonej kawie, co finalnie gwarantuje idealny smak kawy.
  • Proces ekstrakcji na zimno – Najnowsza odsłona flagowego modelu Jura Z10 umożliwia przygotowanie specjałów Cold Brew nawet w 3 minuty przy użyciu zimnej wody, pulsująco, pod wysokim ciśnieniem i z grubiej mieloną kawą. W efekcie uzyskujemy prawdziwe, pyszne Cold Brew z automatycznego ekspresu do kawy!
  • Czyszczenie systemu mlecznego One-Touch – Proces automatycznego czyszczenia systemu mlecznego, który sprawia je jeszcze prostszym. Teraz wystarczy, że postawimy pojemnik i wlejemy do niego płyn czyszczący, a ekspres sam wypełni pojemnik wodą, wyczyści i przepłucze system. Po czterech minutach system jest wyczyszczony i gotowy do przygotowania kolejnej kawy mlecznej lub wyłączenia.
  • Automatic Grinder Adjustment (A.G.A.) – Najnowsza funkcjonalność JURA, dostępna w modelu Z10. Sprawia, że młynek elektronicznie dostosowuje grubość mielenia kawy w zależności od wybranego napoju. Przy espresso uzyskamy kawę drobniej zmieloną, w kawach mlecznych natomiast kawa będzie grubiej zmielona. Mielenie możemy dowolnie ustawić do każdego specjału kawowego.

Wady i zalety ekspresów Jura

 

Zalety:

  • Bardzo wysoka jakość kaw – zarówno czarnych jak i mlecznych
  • Intuicyjna obsługa ekspresów – użytkowanie, programowanie, konserwacja
  • Wysoka jakość wykonania urządzenia
  • Bezawaryjność
  • Wysokiej jakości obsługa serwisowa
  • Bardzo proste systemy czyszczenia
  • Ergonomiczne przystosowanie elementów
  • Powszechna dostępność akcesoriów i środków do konserwacji
  • Stała dostępność części zamiennych
  • Możliwość stosowania zamiennych środków do konserwacji
  • Brak możliwości wyciągnięcia i ręcznego przepłukania jednostki zaparzającej
  • Dostępne największe jednostki zaparzające na rynku – 16g

 

Wady:

  • Brak miejsca na wężyk do mleka w tacce ociekowej
  • Koszty serwisu pogwarancyjnego
  • Brak możliwości zrobienia dwóch kaw mlecznych na raz

Tutaj kupisz ekspresy Jura od oficjalnego dystrybutora:

  • Ekspres do kawy JURA E8 Dark Inox (EB)Ekspres do kawy JURA E8 Dark Inox (EB)

    Ekspres do kawy JURA E8 Dark Inox (EB)

    Polecamy! 5499,00  brutto Promocja! -7%
  • Ekspres do kawy JURA Z10 Aluminum WhiteEkspres do kawy JURA Z10 Aluminum White

    Ekspres do kawy JURA Z10 Aluminum White

    11799,00  brutto
  • Ekspres do kawy JURA ENA8 Full Metropolitan Black (EC)Ekspres do kawy JURA ENA8 Full Metropolitan Black (EC)

    Ekspres do kawy JURA ENA8 Full Metropolitan Black (EC)

    4499,00  brutto Promocja! -8%
  • Ekspres do kawy JURA J8 Piano White (EA)Ekspres do kawy JURA J8 Piano White (EA)

    Ekspres do kawy JURA J8 Piano White (EA)

    8499,00  brutto

 

Ekspresy Melitta – opis marki

 

Niemiecka marka z ponad 110-letnią tradycją w branży ekspresów do kawy. Początki przedsiębiorstwa związane były z produkcją przelewowych ekspresów do kawy i z tego właśnie zasłynęła Melitta. Na polskim rynku urządzenia dostępne są od niecałych dwóch lat, ale dzięki wysokiej jakości wykonania i bardzo dobrym stosunku jakości do ceny, zostały bardzo dobrze przyjęte i cieszą się dużą popularnością.

Dziś Melitta skupia się głównie na automatycznych ekspresach ciśnieniowych, ale nie rezygnuje z tradycyjnych urządzeń przelewowych i alternatywnych metod parzenia kawy.

Automatyczne ekspresy ciśnieniowe Melitta wyróżniają się między innymi:

  • Certyfikatem “Quiet Mark” – Modele CI Touch, T Smart, TS Smart to pierwsze na świecie w pełni automatyczne ekspresy do kawy, które uzyskały certyfikat “Quiet Mark”, świadczący o bardzo cichym i przyjemnym przygotowywaniu napojów kawowych.
  • Funkcja Melitta Connect – Modele z oznaczeniem Smart umożliwiają korzystanie z ekspresu za pomocą aplikacji w telefonie. Aplikacje Melitta pomagają nie tylko w przygotowaniu napojów, ale także w obsłudze i konserwacji urządzenia.
  • Ręczny wybór rodzaju ziaren “Bean Select” – W ekspresach Melitta pojemnik na ziarna kawy podzielony jest na dwie komory z możliwością zmiany w dowolnym momencie. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które piją zarówno kawy mleczne, jak i czarne – pozwala cieszyć się pożądanym smakiem kawy w stu procentach.
  • Funkcja Moja Kawa – Ekspres zapamiętuje preferencje dotyczące wybranej kawy i pozwala odtworzyć je przy kolejnym przygotowaniu napoju – dzięki temu ulubiona kawa zawsze będzie miała te same proporcje.
  • Dwie kawy mleczne na raz – Ekspresy Melitta umożliwiają zrobienie dwóch kaw mlecznych na raz – za pomocą przyciśnięcia jednego przycisku.
  • Funkcja Intense Aroma – Alternatywa dla standardowego procesu parzenia. Funkcja Intense Aroma pozwala na wydobycie silniejszego aromatu z kawy, przez co jest ona mocniejsza i jeszcze bardziej intensywna.
  • System Easy-Cleaning – Bardzo prosty proces płukania systemu mlecznego, który zdecydowanie ułatwia użytkowanie ekspresu dla fanów kawy cappuccino i latte macchiato. System czyści zarówno system spieniający, jak i całą rurkę, co poprawia smak i jakość pianki mlecznej.

Wady i zalety ekspresów Melitta:

 

Zalety:

  • Bardzo dobry stosunek jakości do ceny
  • Smaczne kawy czarne i mleczne
  • Możliwość przygotowania dwóch kaw mlecznych na raz
  • Dobra obsługa serwisowa
  • Prosty system płukania systemu mlecznego, który bardzo ułatwia użytkowanie urządzenia
  • Intuicyjne menu
  • Dwukomorowy pojemnik na kawę z możliwością wyboru ziaren
  • Ergonomicznie zaprojektowana tacka z otworem na wężyk
  • Bezawaryjność
  • Wyciągana jednostka zaparzająca
  • Cicha praca młynka
  • Podgrzewacz do filiżanek na urządzeniu

 

Wady:

  • Niska wylewka kaw czarnych i mlecznych
  • Jakość wykonania niektórych elementów
  • Podatny na awaryjność przez zaniedbanie system spieniania
  • Wyjmowany blok zaparzający wymagający dodatkowego czyszczenia
  • Wyciszenie jest skuteczne dopiero w wyższych modelach

Tutaj kupisz ekspresy Melitta od oficjalnego dystrybutora:

  • Ekspres do kawy Melitta BARISTA TS SMART srebrny F85/0-101Ekspres do kawy Melitta BARISTA TS SMART srebrny F85/0-101

    Ekspres do kawy Melitta BARISTA TS SMART srebrny F85/0-101

    4319,00  brutto
  • Ekspres do kawy Melitta® BARISTA T SMART® F83/1-101 Silver (bez pojemnika na mleko)Ekspres do kawy Melitta® BARISTA T SMART® F83/1-101 Silver (bez pojemnika na mleko)

    Ekspres do kawy Melitta® BARISTA T SMART® F83/1-101 Silver (bez pojemnika na mleko)

    3489,00  brutto Promocja! -13%
  • Ekspres do kawy Melitta® LATTICIA® OT F30/0-100Ekspres do kawy Melitta® LATTICIA® OT F30/0-100

    Ekspres do kawy Melitta® LATTICIA® OT F30/0-100

    1999,00  brutto Promocja! -17%
  • Ekspres do kawy Melitta® LATTICIA® OT F300-101Ekspres do kawy Melitta® LATTICIA® OT F300-101

    Ekspres do kawy Melitta® LATTICIA® OT F300-101

    1999,00  brutto Promocja! -17%

 

Melitta vs Jura – który wybrać?

 

Naszym zdaniem ekspresy Jura dzięki rozbudowanym systemom parzenia robią lepszą kawę czarną, zarówno małe espresso, jak i te większe, przedłużone i typowe americano. Dzięki jednostce zaparzającej o wielkości 16 gram możemy przygotować kawę czarną o pojemności nawet 240 ml z jednego procesu zaparzania! System spieniania mleka w ekspresach Jura jest bardziej innowacyjny niż w ekspresach Melitta co sprawia, że pianka jest rewelacyjnie spieniona przez cały okres użytkowania ekspresu i porównywalna z jakością kawy z kawiarni.

Tak jak wskazujemy wyżej – urządzenia Jura też mają swoje wady, ale mimo wszystko na ten moment są to najlepsze automatyczne ekspresy ciśnieniowe do zastosowań domowych na rynku – zarówno pod względem smaku kawy, bezawaryjności jak i samego wykonania oraz dbałości o detale.

Oczywiste zalety ekspresów Jura wiążą się niestety z wysoką ceną urządzeń.
Za szwajcarskie ekspresy trzeba zapłacić dwukrotnie więcej, niż za markę Melitta, jednakże urządzenie odwdzięczy się długowiecznością i idealną jakością kawy. Niejednokrotnie zdarzały nam się w serwisie ekspresy Jury, które miały 12 i 15 lat natomiast rekordzistą była Jura która trafiła do nas w wieku 21 lat z przebiegiem 90.000 wydanych kaw. Fakty te potwierdzają nasi klienci, którzy po zakupie ekspresu tej marki kupują kolejny dla rodziny, polecają znajomym lub kupują kolejny model dla siebie i nie szukają juz żadnych innych marek.

Podsumowując, ekspresy Jura to urządzenia dla kawoszy, którym zależy na najwyższej jakości napojów, bezawaryjności i intuicyjnej obsłudze ekspresu. Kupując urządzenie Jura mamy świadomość, że jest to lider na rynku i jeżeli chodzi o automatyczne ekspresy ciśnieniowe – lepszych na tę chwilę znajdziemy.

Dla osób, które oczekują “ponadmarketowej” jakości urządzeń – Melitta będzie najlepszym rozwiązaniem. Są to intuicyjne ekspresy robiące smaczne kawy czarne i mleczne, bardzo ciche, dodatkowo względnie bezawaryjne i przyjemne w obsłudze. Naszym zdaniem w tej chwili patrząc na jakość i smak finalnego produktu w filiżance, jest to drugi na rynku producent automatycznych ciśnieniowych ekspresów do kawy.

 

Kawa jest jednym z najpopularniej spożywanych napojów na świecie. Ponieważ wymaga ona przygotowania bezpośrednio przed piciem, wymyślono szereg sposobów jaj zaparzania. Często dla ułatwienia sobie życia używa się w tym celu ekspresu. Urządzenia dla kawoszy też dzielą się na kilka kategorii, przy czym najczęściej występują przelewowe i ciśnieniowe. Który spośród tych dwóch rodzajów jest lepszy i pod jakim względem? Przyjrzyjmy się temu.


Ekspres przelewowy – wady i zalety

Tego rodzaju maszynkę niektórzy kojarzą z czasami PRL-u, kiedy był to praktycznie jedyny powszechnie znany typ ekspresu. Gorąca woda jest w nim podawana nad zmielone ziarna, przez które przecieka, tworząc aromatyczny napar. Papierowy lub metalowy filtr zapobiega przedostawaniu się fusów do dzbanka. Jednorazowo można przyrządzić cały dzbanek kofeinowego napoju. Dlatego już przed laty powszechnie używano ekspresów przelewowych w firmach, gdzie chętnych do picia było wielu. Prosta budowa nie oznacza bynajmniej, że kawa powstająca w ten sposób jest gorszej jakości. Pamiętamy je ze starych amerykańskich filmów, często pojawiały się w kuchniach i posterunkach policji.

Zalety ekspresu przelewowego:

  • prosta konstrukcja i łatwość obsługi
  • tani w zakupie
  • przygotowuje większą ilość kaw na raz

Wady ekspresu przelewowego:

  • długi czas parzenia kawy
  • musimy mieć kawę mieloną lub osobny młynek
  • po każdym parzeniu musimy wyczyścić ekspres
  • mniejsza możliwość wydobycia wszystkich aromatów z kawy

Ekspres ciśnieniowy – wady i zalety

Tego rodzaju urządzenia zawitały już kilka lat temu “pod strzechy”, gdyż wcześniej – jako droższe – używane były w kawiarniach i biurach. Standardowo wynikiem jednego zaparzenia jest jedna mała filiżanka mocnego, lekko spienionego naparu. Jest to właśnie espresso, czyli baza dla americano, cappuccino, latte i kilku innych napojów. Podstawowa zaleta ekspresu ciśnieniowego to szybkie sporządzenie jednej porcji, zwłaszcza w dużych, zautomatyzowanych maszynach. Mogą one po kolei same zmielić i zaparzyć kawę oraz podgrzać i spienić mleko. Ekspresy ciśnieniowe również występowały w filmach i serialach np.: Casino Royale. Przeczytaj jak działa ekspres ciśnieniowy.

Zalety ekspresu ciśnieniowego:

  • skutecznie wydobywa smak z każdego ziarna, nie jest to możliwe przy innych sposobach parzenia
  • możliwość przygotowania różnego rodzaju napojów kawowych jak espresso, latte itd.
  • nie trzeba go czyścić po każdej zaparzonej kawie
  • najczęściej ma wbudowany młynek do kawy
  • zachęca nas do eksperymentów i kupowania różnych gatunków kawy

Wady ekspresu ciśnieniowego:

  • wyższa cena urządzenia

Ekspres przelewowy czy ciśnieniowy – werdykt

Jeśli zależy ci na smaku kawy, wygodzie i wydobyciu 100% z każdego ziarna to tylko ekspres ciśnieniowy. Jeśli masz mały budżet i znudziła ci się kawa zalewana w kubku to ekspres przelewowy jest odpowiedzą. Z naszych doświadczeń ekspres ciśnieniowy automatyczny to najlepsza opcja. Każdy miłośnik kawy, który raz zasmakował życia z ekspresem ciśnieniowym pozostaje z nim na lata i nie wyobraża sobie picia kawy inaczej. Zapraszamy do kontaktu i pomożemy wybrać Twój pierwszy ekspres ciśnieniowy, który będzie początkiem zupełniej nowej przygody.

Polecamy przeczytać nasze poradniki zakupowe, które skomponowaliśmy dzięki ponad 15 letniemu doświadczeniu w branży:

Ekspres do kawy to urządzenie, bez którego wielu pracowników i pracodawców nie wyobraża sobie pracy w firmie. O korzyściach płynących z picia aromatycznego napoju nie trzeba się mocno rozpisywać, ponieważ większość z nas doświadczyła ich na własnej skórze. Ale co w sytuacji, gdy chcemy kupić ekspres do kawy do firmy? Jakie kryteria powinno spełniać takie urządzenie? W grę na pewno wchodzą koszty, ale nie tylko one powinny stanowić o wyborze ekspresu. Równie ważna będzie liczba pracowników w firmie, rodzaj ekspresu czy układ pomieszczenia, w którym będzie się znajdował.

Od czego zacząć wybieranie ekspresu?

Przed przystąpieniem do wybierania konkretnego urządzenia należy koniecznie zrobić rozeznanie w dziennym zapotrzebowaniu na kawę. Przede wszystkim należy określić liczbę pracowników w firmie, którzy będą korzystać z ekspresu. Niewystarczająco wydajne urządzenie szybko się zepsuje i doprowadzi do konieczności ponownego kupna ekspresu i przechodzenia przez cały proces zakupowy. Zasada „raz a dobrze” sprawdzi się tutaj doskonale. Wystarczy prosta ankieta, w której każdy pracownik określi swoje dzienne spożycie. Bardziej świadomi pracownicy mogą też przedstawić swoje preferencje dotyczące smaku kawy. Mając do dyspozycji konkretne liczby możemy już zawęzić obszar wyszukiwania.

Na co zwrócić szczególną uwagę przy wyborze ekspresu do biura

U podstaw zakupu firmowego ekspresu do kawy leży wspomniana już dzienna wydajność, a poza nią także łatwość obsługi i konserwacji urządzenia, jego szybkość, sposób aplikowania mleka, wielkość pojemnika na wodę, wielkość samego ekspresu oraz jego wygląd. Ekspres z podłączeniem do sieci wodociągowej z pewnością zaoszczędzi pracownikom czasu potrzebnego na uzupełnianie wody w ekspresie. Nabiera to szczególnego znaczenia w dużych firmach z dużą liczbą pracowników. Ewentualną alternatywę stanowi ekspres z dużym pojemnikiem na wodę. Jeśli znaczna liczba pracowników preferuje kawy mleczne, to warto pomyśleć o ekspresie, którego specjalność stanowią kawy mleczne. Należy też oczywiście mierzyć siły na zamiary i najpierw znaleźć odpowiednie miejsce w siedzibie firmy na ekspres do kawy, najlepiej łatwo dostępne dla wszystkich pracowników i o odpowiednich wymiarach przystosowanych pod ekspres.

Poniżej przygotowaliśmy kilka top list ekspresów do biura. Najbardziej sensowny podział, to podział na ilość kaw, które ma przygotować ekspres w ciągu dnia.  Model są poukładane od najlepszego, jednak każdy z tej listy spełni swoje zadanie. Jeśli masz problem z wyborem ekspresu do biura zapraszamy do kontaktu.

Top 10 ekspresów do biura:

  1. Jura WE8
  2. Jura X8
  3. FRESCO F12 Big Plus
  4. Dr. Coffee F11 Big Plus
  5. Jura E8
  6. Saeco Magic M2
  7. Melitta Barista T Smart
  8. Melitta CI Touch
  9. Jura WE6
  10. Saeco Aulika EVO TOP HSC

Top lista ekspresów do biura powyżej 80 kaw dziennie:

  1. FRANKE A300
  2. Jura X8
  3. Jura Giga X3c
  4. Dr. Coffee Minibar S
  5. FRESCO F12 Big Plus
  6. Dr. Coffee F11 Big Plus

Top lista ekspresów do biura na 30-60 kaw dziennie:

  1. Jura WE8 
  2. FRESCO F12 Big Plus
  3. Dr. Coffee F11 Big Plus 
  4. Dr. Coffee F10
  5. Saeco Magic M2
  6. Saeco Aulika EVO Top HSC 

Top lista ekspresów do biura do 30 kaw dziennie:

  1. Jura Z10
  2. Jura E8 
  3. Melitta T Smart 
  4. Melitta TS Smart 
  5. Melitta CI Touch 
  6. Jura E6 
  7. Saeco Aulika Focus 
  8. Saeco Royal OTC 2020 

Najlepsze ekspresy do biura

Potrzeby biur są na tyle zróżnicowane, że ciężko powiedzieć który ekspres będzie najlepszy. Do niektórych wymagań doskonale sprawdzi się nawet ekspres kapsułkowy, czy przelewowy. Najczęściej jednak, wybór pada na ekspres automatyczny. Oferuje on zdecydowanie najwyższą jakość kawy i największą funkcjonalność. Kawy przygotowywane są dosłownie za pomocą jednego przyciśnięcia ekranu. Może zdarzyć się tak, że w firmie będziemy mieli samych doświadczonych koneserów espresso, więc nic nie stoi na przeszkodzie zainwestować w ekspres kolbowy.

Przy ekspresie do kawy toczy się życie towarzyskie w firmie, które napędza pracowników do dalszej pracy. Ekspres do kawy powinien zatem sprzyjać temu procesowi w jak największym stopniu. Jeśli ekspres będzie zbyt skomplikowany w obsłudze i w konserwacji, tylko zirytuje pracowników i przyniesie więcej szkód niż korzyści. Tak samo jeśli będzie stał w niewłaściwym miejscu z utrudnionym dostępem do zbiornika na wodę czy kawę. Dobrze przemyślany zakup ekspresu pomoże więc w rozwoju firmy i pozytywnie zmotywuje pracowników do jeszcze bardziej efektywnego działania.

Polecamy sprawdzić naszą kategorię ekspresy do biurowe lub skontaktować się z nami w celu najlepszego wyboru urządzenia.

Gwarancja

Kupując w naszym sklepie otrzymujesz pełną gwarancję producenta. Twój zakup wspiera rozwój polskiej rodzinnej firmy. Jeśli masz problem z wyborem zapraszamy do kontaktu.

Oto nasze propozycje na ekspres do biura (kliknij aby zobaczyć więcej szczegółów):

  • Ekspres do kawy JURA X8

    Ekspres do kawy JURA X8

    12399,00  brutto Promocja! -5%
  • Ekspres do kawy JURA WE8 Dark Inox (EA)
    Ekspres do kawy JURA WE8 Dark Inox (EA)

    GWARANCJA 25 MIESIĘCY NA FV

    Ekspres do kawy JURA WE8 Dark Inox (EA)

    8999,00  brutto
  • Ekspres do kawy JURA GIGA X3c G2 (stałe przyłącze wody)

    Ekspres do kawy JURA GIGA X3c G2 (stałe przyłącze wody)

    23399,00  brutto Promocja! -3%
  • Ekspres do kawy Melitta® BARISTA T SMART® F83/1-101 Silver (bez pojemnika na mleko)Ekspres do kawy Melitta® BARISTA T SMART® F83/1-101 Silver (bez pojemnika na mleko)

    Ekspres do kawy Melitta® BARISTA T SMART® F83/1-101 Silver (bez pojemnika na mleko)

    3489,00  brutto Promocja! -13%
  • Ekspres do kawy JURA Z10 Aluminium BlackEkspres do kawy JURA Z10 Aluminium Black

    Ekspres do kawy JURA Z10 Aluminium Black

    11799,00  brutto
  • Ekspres do kawy FRANKE A300

    Ekspres do kawy FRANKE A300

    33711,84  brutto
  • Ekspres do kawy Fresco F12 Big PLUS Piano Black

    NOWOŚĆ

    Ekspres do kawy Fresco F12 Big PLUS Piano Black

    8990,00  brutto Promocja! -10%
  • Ekspres do kawy JURA E8 Dark Inox (EC)Ekspres do kawy JURA E8 Dark Inox (EC)

    Ekspres do kawy JURA E8 Dark Inox (EC)

    5699,00  brutto

W codziennym rytmie dnia w trosce o własne dobre zdrowie baczniej zwracamy uwagę na to, co spożywamy i pijemy. Ponadto poszukujemy skutecznych prostych, a także całkowicie bezpiecznych sprawdzonych już sposobów filtrowania wody, którą spożywamy we własnym domu każdego dnia. Dzięki produktom, takim jak dzbanki filtrujące do wody staję się to całkiem możliwe, a przede wszystkim w pełni wykonalne. Dzbanek filtrujący staję się nie rozłącznym kompanem naszego ekspresu do kawy.

Lepszej jakości i czystsza woda, to dobre samopoczucie każdego dnia

Firma z wieloletnim i bogatym doświadczeniem w branży produkcji m.in.: dzbanków filtrujących oraz filtrów do dzbanków, Brita, Aquaphor proponuje eleganckie i w 100% bezpieczne dla zdrowia dzbanki filtrujący. Nasze naczynia, dzięki obecności w nich filtrów do wody, wykonują / przeprowadzają aktywny i szybki proces jonizowania. Sam proces, jakim jest jonizacja wody pitnej, polega na usuwaniu z niej wszelkich rodzajów zanieczyszczeń, kamienia wodnego oraz toksyn chemicznych i pozostałych osadów. Szczególnie neutralizacji w tym procesie ulegają substancje, które przekraczają dopuszczalne stężenia w wodzie płynącej w miejskich wodociągach. Jednocześnie dzbanek w trakcie filtrowania wody z kranu podwyższa stopień jej mineralizacji.

Filtrowana woda w ekspresach do kawy

Każdy posiadacz ekspresu do kawy  ma możliwość umieszczenia filtru do wody w ekspresie. Do każdych ekspresów czy to automatycznych czy kolbowych należy używać wody filtrowanej. Nie jest to jednak jedyna droga do skutecznego filtrowania wody z kranu do parzenia kawy. Wystarczy użyć dzbanka filtrującego, który wykona równie dobrze to zadanie i zabezpieczy nasz ekspres przed uszkodzeniami spowodowanymi osadem z twardej wody czyli tak zwanym kamieniem. Dodatkowo dzbanek filtrujący przefiltruję nam wodę do innych celów. Polecamy w 100% filtrować wodę w dzbanku i używać jej do parzenia kawy.

Wymiana filtra w dzbanku, jak często?

Każdy dzbanek filtrujący powinien posiadać regularnie wymieniamy filtr. Filtr w dzbanku wymieniamy co 30-60 dni lub co około 200 litrów. Jest to bardzo ważne, ponieważ dzięki temu zachowujemy pełne właściwości filtra, który chroni nas i nasz ekspres przed kamieniem i innymi osadami.

Cena, która zawsze idzie razem w parze z nienaganną jakością produkty

Wszystkie sprzedawane przez nas produkty są w pełni zgodne z normami bezpieczeństwa oraz posiadają specjalne atesty dotyczące: kontaktu ich plastykowej powierzchni obudowy z żywnością i z cieczą. Stale kontrolujemy, sprawdzamy jakość naszych wyrobów, która to dotyczy zarówno zewnętrznej, jak i wewnętrznej powłoki każdego naczynia filtrującego. W szczególności chodzi tu o komponenty wykonane z bezpiecznego plastiku, który w swoim oznaczeniu ma wygrawerowaną na zewnętrznej powłoce obudowy figurę w postaci „trójkąta” z liczbą „5” bądź „2” w jego samym środku. Z kolei symbol ten oznacza, że sprzedawane przez nas dzbanki filtrujące nie są rakotwórcze ani nie emitują one żadnych szkodliwych substancji, np. rakotwórczych substancji z rodzaju MDA podczas kontaktu powierzchni dzbanka z wodą lub żywnością i to jeszcze w dodatkowo podwyższonej temperaturze. Jednak i to nie stanowi żadnego problemu, gdyż w przeważającej części naszego sklepowego asortymentu, najliczniejszą i zarazem podstawową ofertę produktową są dzbanki ze szkła, a dopiero później są to plastykowe dzbanki filtrujące do wody.

Cena, za którą nie trzeba przepłacać, bo po co?

Otóż nie, nie musi, a nawet nie zawsze powinna, cena być ustalona za wysoko. Znamy doskonale te rozterki Klientów, dlatego dystrybuowane przez nas dzbanki filtrujące do wody [ nie mają wygórowanej ceny, a wręcz przeciwnie! Cena produktów stanowi atrakcyjną ofertę w stosunku do oferowanej ich nienagannej jakości oraz praktycznych możliwości, jakie posiadają nasze szklane, a także plastikowe naczynia, albowiem one zawsze w kompleksowy sposób oczyszczają zmagazynowaną w ich wnętrzu wodę pitną. Aczkolwiek wszystkie wyroby wprowadzane przez nas do obiegu w handlu tradycyjnym i jakże handlu internetowym posiadają własny certyfikat autentyczności oraz dokument potwierdzający pochodzenie produktu, naczynie sklasyfikowanego jako dzbanek filtrujący. Jednocześnie informujmy Państwa, że prowadzimy również stałą sprzedaż hurtową, jak i też detaliczną dla wszystkich naszych Klientów.

Oto dzbanki i filtry, które polecamy:

  • AQUAPHOR magnezowy wkład wody do dzbanków filtrujących B25 Maxfor Mg2+

    AQUAPHOR magnezowy wkład wody do dzbanków filtrujących B25 Maxfor Mg2+

    17,90  brutto
  • AQUAPHOR wkład wody do dzbanków filtrujących B-25 Maxfor – Komplet 3 szt.

    AQUAPHOR wkład wody do dzbanków filtrujących B-25 Maxfor – Komplet 3 szt.

    34,90  brutto
  • AQUAPHOR wkład wody do dzbanków filtrujących B-25 Maxfor

    AQUAPHOR wkład wody do dzbanków filtrujących B-25 Maxfor

    14,99  brutto
  • Uniwersalne filtry do dzbanka wody 6 szt. CF300

    NOWOŚĆ

    Uniwersalne filtry do dzbanka wody 6 szt. CF300

    59,90  brutto
  • AQUAPHOR Dzbanek filtrujący wodę z wkładem Onyx- Biały 4,2L

    AQUAPHOR Dzbanek filtrujący wodę z wkładem Onyx- Biały 4,2L

    69,90  brutto Promocja! -13%
  • AQUAPHOR Dzbanek filtrujący wodę z wkładem Kompakt Biały 2,4L + Filtr Maxfor B25

    AQUAPHOR Dzbanek filtrujący wodę z wkładem Kompakt Biały 2,4L + Filtr Maxfor B25

    39,90  brutto Promocja! -43%
  • AQUAPHOR Dzbanek filtrujący wodę z wkładem Onyx – Czarny 4,2L

    AQUAPHOR Dzbanek filtrujący wodę z wkładem Onyx – Czarny 4,2L

    69,90  brutto Promocja! -13%
  • AQUAPHOR Dzbanek filtrujący wodę z wkładem Kompakt Szary 2,4L + Filtr Maxfor B25

    AQUAPHOR Dzbanek filtrujący wodę z wkładem Kompakt Szary 2,4L + Filtr Maxfor B25

    39,90  brutto Promocja! -43%

Kawa to produkt spożywczy, który jest dość wymagający pod kątem sposobu przechowywania. To, jak się o nią dba, ma ogromny wpływ na zachowanie jej świeżości, mocy aromatu i intensywnego smaku. Zatem jak powinno się prawidłowo przechowywać kawę? Czy lepiej kupić ziarna zielone, palone, czy od razu zmielone? Czy to prawda, że kawę należy trzymać w lodówce? W jaki sposób wykorzystać kawę do dekoracji domu?
Walory smakowe kawy zależą od wielu czynników. Ma na nie wpływ odmiana kawowca, region i warunki uprawy, ale także sposób palenia i przechowywania. Jeśli zależy nam na wydobyciu z kawy tego co najlepsze, warto poznać najważniejsze zasady przechowywania kawy.

Kawa zielona, palona czy mielona?

Jeśli zależy nam na jak najdłuższym zachowaniu świeżości kawy, wówczas zaleca się kupowanie ziaren zielonych. Powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte. Dzięki temu zachowają swoje cenne właściwości nawet przez rok.
Ziarna zielone, wypalane i mielone tuż przez zaparzaniem, gwarantują najintensywniejszy smak i aromat.
Możemy również nabyć palone ziarna kawy. W takiej wersji zachowują świeżość przez kilka tygodni. Jest jednak jeden ważny warunek. Muszą być przechowywane z dala od wilgoci, gwałtownych zmian temperatury i w szczelnym opakowaniu. Takie ziarna najlepiej mielić tuż przez zaparzaniem. Robienie zapasów zmielonej kawy nie jest dobrym pomysłem. Kawa zmielona już godzinę od zmielenia traci to co w niej najlepsze. Maksymalny czas dla kawy zmielonej to kilka dni, oczywiście w szczelnym opakowaniu.

Czy kawa ma termin ważności?

Kawę ziarnistą można przechowywać dość długo. Producenci podają zazwyczaj dwuletni termin przydatności do spożycia. Taka kawa nadaje się do zaparzania, lecz smakosze będą nią rozczarowani. Po tak długim czasie z ziaren ulotnią się wszelkie charakterystyczne nuty smakowo-zapachowe, dla których kawa jest ceniona. Dlatego najlepiej szukać na opakowaniu informacji o dacie palenia kawy, a nie terminie ważności.
Ponadto znawcy kawy zalecają picie jej od 3 dni po wypaleniu, do maksymalnie 4 tygodni. W tym czasie osiąga ona pełnię swoich walorów. Dlaczego tak się dzieje? Świeżo palona kawa przechodzi naturalny proces odgazowania dwutlenku węgla. W tym czasie ziarna muszą „odpocząć”, by nabrać tzw. mocy. Oczywiście mielenie i zaparzanie kawy tuż po wypaleniu nie będzie błędem.

Najlepszy pojemnik na kawę

Jedna najważniejsza zasada dotycząca kawy pod każdą postacią to przechowywanie jej w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Dobrym pomysłem jest zakup kawy w puszce dzięki temu zyskujemy dobrą kawę i świetne opakowanie na nowe ziarna. Dodatkowo jest to bardzo ekologiczne bo taka puszka po kawie może służyć nam przez lata. Kawa nie lubi kontaktu z powietrzem, światłem i wilgocią. Optymalne będzie pozostawienie kawy w jej oryginalnym opakowaniu, które po otwarciu będzie zawijane i zamykane klamrą. Natomiast jeśli zależy nam na estetyce, to kawę w takim opakowaniu możemy umieścić w szklanym lub ceramicznym pojemniku wyposażonym w zamknięcie z uszczelką. Nie zaleca się pudełek metalowych, gdyż mogą one zmienić smak kawy.
Za trzymaniem kawy z fabrycznych torebkach stoi jeszcze fakt, iż często posiadają one wentyl, którym uchodzi gromadzący się wewnątrz dwutlenek węgla. Dzięki jego konstrukcji do opakowania nie dostanie się powietrze, więc kawa jest dobrze zabezpieczona.

Kawa z dala od lodówki

Wiele osób twierdzi, że kawę należy przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Nic bardziej mylnego. Lodówka to jedno z najgorszych możliwych miejsc. Kawa jest produktem, który szybko chłonie obce zapachy. Jeśli będziemy trzymali ją w lodówce, przesiąknie ona aromatem, np. szyneczki, suchej krakowskiej, cebuli albo sera pleśniowego. Ponadto niska temperatura niszczy olejki eteryczne kawy i przyczynia się do jej zawilgocenia.

Kawa jako dekoracja

Kiedy udajemy się do kawiarni, możemy zobaczyć tam wielkie słoje z ziarnami kawy. Taka kawa, wystawiona na działanie światła, nie zachowuje wysokiej jakości. Poza tym często te ziarna są sztucznie aromatyzowane.
Lecz jeśli owa dekoracja przypadła nam do gustu i myślimy o podobnej aranżacji u siebie w domu, nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy kupić ziarna kawy o niskiej jakości i bez żalu przesypać je w dekoracyjnych słoi, które wyeksponujemy w naszym domowym wnętrzu. Ciekawym dodatkiem będzie umieszczenie w takich słoikach malutkich światełek, które stworzą przyjemny nastrój.
Ziarna kawy można również rozsypać na eleganckim półmisku lub tacy, dodając do nich laski cynamonu, orzechy włoskie bądź gałązki jodły. W ten sposób będziemy się cieszyć smaczną kawą z dobrze zabezpieczonego opakowania oraz aromatycznymi ziarnami w wersji dekoracyjnej.

 

Polecamy spróbować kawy z naszego sklepu online:

  • Kawa ziarnista włoska PERA Dolce Aroma 1kg

    Kawa ziarnista włoska PERA Dolce Aroma 1kg

    Polecamy! 42,90  brutto
  • Kawa ziarnista PERA Gran Pregio 1kg

    Kawa ziarnista PERA Gran Pregio 1kg

    Polecamy! 76,90  brutto
  • Kawa ziarnista LAVAZZA Crema e Aroma 1kg

    Kawa ziarnista LAVAZZA Crema e Aroma 1kg

    Polecamy! 62,90  brutto
  • Kawa ziarnista LAVAZZA Espresso Crema e Aroma 1kg

    Kawa ziarnista LAVAZZA Espresso Crema e Aroma 1kg

    Polecamy! 69,90  brutto
  • Kawa ziarnista włoska Lazzarin Grande Espresso 1kg

    BESTSELLER

    Kawa ziarnista włoska Lazzarin Grande Espresso 1kg

    Polecamy! 79,90  brutto
  • Kawa ziarnista Gran Bar Caffè Poli – 1kg

    WYPRZEDANO!

    Kawa ziarnista Gran Bar Caffè Poli – 1kg

    Polecamy! 49,00  brutto Promocja! -30%
  • Kawa ziarnista Gran Crema Caffè Poli – 1kg

    WYPRZEDANO!

    Kawa ziarnista Gran Crema Caffè Poli – 1kg

    Polecamy! 49,00  brutto Promocja! -30%
  • Kawa ziarnista o smaku cynamonu Caffè Poli – 1kg

    Kawa ziarnista o smaku cynamonu Caffè Poli – 1kg

    Polecamy! 49,00  brutto Promocja! -51%
  • Kawa ziarnista włoska PERA Buon Aroma 1kg

    Kawa ziarnista włoska PERA Buon Aroma 1kg

    59,90  brutto
  • Kawa ziarnista Venezia Barista Plus 1kg

    Kawa ziarnista Venezia Barista Plus 1kg

    45,90  brutto Promocja! -23%
  • Kawa ziarnista VENEZIA Crema 1kg

    Kawa ziarnista VENEZIA Crema 1kg

    54,90  brutto
  • LAVAZZA Qualita Oro 1kg – Kawa ziarnista

    LAVAZZA Qualita Oro 1kg – Kawa ziarnista

    69,90  brutto

Myśl zero waste coraz częściej towarzyszy naszemu życiu. Jest to styl życia, którym kierowało się pokolenie naszych babć i którym kieruje się coraz większa część społeczeństwa obecnie. Zero waste, czyli inaczej bez marnowania. Skupiamy się na tym, aby żyć bardziej ekologicznie i wykorzystywać produkty w 100% i jeżeli jest taka możliwość, to nadawać im nowe, drugie życie. Sposobów na recykling codziennych odpadów jest wiele, dzisiaj przedstawimy ponowne wykorzystanie fusów po kawie.

1. Fusy z kawy jako nawóz

Wyrzucaj fusy po kawie do swojego kompostownika. Jeżeli takiego nie posiadasz, to dorzucaj jej do doniczkowych kwiatków w domu. Możesz również sporządzić nawóz wodny – zaparz fusy w litrze wody, pozostaw do ostygnięcia i taką mieszanką podlewaj kwiaty. Kawa stanowi jedno z ulubionych przysmaków dżdżownic. Dodane na zewnątrz do gleby sprawiają, że dżdżownice zjadając zmielone ziarenka, jeszcze lepiej użyźniają glebę. Rozsypana kawa na grządkach w ogrodzie skutecznie odstraszy ślimaki. Jeżeli więc chcesz cieszyć się swoimi uprawami bez nagryzień ślimaków, sięgnij po kawowe fusy!
Pielęgnacja roślin doniczkowych to nie lada wyzwanie. Większość hodowców-amatorów sięga po chemiczne nawozy ze sklepów ogrodniczych, jednak coraz większym zainteresowaniem cieszą się naturalne metody pielęgnacji roślin.

Przykładem tradycyjnego sposobu są fusy z kawy, ponieważ stanowią doskonały naturalny nawóz do niektórych domowych roślin. Szczególnie kapryśne wydają się piękne zielone paprotki. To właśnie dla nich idealnym nawozem mogą być fusy z kawy. Paprocie najlepiej czują się w ziemi zakwaszonej, a właśnie dzięki cienkiej warstwie kawy położonej na powierzchni ziemi, roślina otrzyma odpowiedni stopień kwasowości. W efekcie zacznie pięknie rosnąć, jej liście będę grube, jędrne i wybarwią się na piękny kolor, dzięki czemu paprocie w twoim domu będą budzić zachwyt.

Jak nawozić fusami z kawy?

Nie jest to zbyt skomplikowane. Wystarczy raz na 14 dni przykryć wierzchnią warstwę ziemi w doniczce fusami z porannej kawy. Alternatywną metodą jest wymieszanie kilku łyżek fusów z ziemią w trakcie wiosennego przesadzania rośliny.

2. Peeling z kawy

Kawa to nie tylko pobudzający napój, który swym aromatem skutecznie poprawia nasz nastrój. Kawa to naturalny kosmetyk, dzięki któremu możemy w naturalny sposób wspierać swą skórę i dbać o piękniejszy wygląd swego ciała. Co warto wiedzieć na temat kosmetycznych właściwości kawy? W jaki sposób peeling kawowy może nam pomóc w walce o piękny wygląd? Peeling kawowy do skóry działa antycellulitowo i pobudzająco. Nakładamy niewielką ilość na nawilżoną skórę i wmasowujemy go. Po zrobieniu peelingu na całym ciele dokładnie myjemy się mydłem lub żelem pod prysznic. Na naszej skórze powinna zostać odrobina oliwy czy oleju kokosowego, ale ważne aby spłukać brązowy nalot po kawie.

Jak zrobić peeling z kawy?
Wystarczy zmieszać fazy po kawie z roślinnym olejem. Najlepszą opcją jest olej kokosowy lub oliwa z oliwek. Do tego odrobina cynamonu, który ma właściwości dezynfekujące, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Można dodać również cukier, który będzie jeszcze bardziej wyczuwalny w naszym peelingu niż fusy z kawy. Taki peeling używamy od razu po zrobieniu.

Jak działa taki peeling?
Wiadomo, że skutecznie oczyszcza on skórę i poprawia jej ukrwienie. Fusy z kawy, wykorzystane podczas masażu ciała, pozwalają ujędrniać skórę, zapewniają jej większą elastyczność, a przy okazji uwalniają ją od tak uciążliwego problemu, jakim jest cellulit. Zabieg kosmetyczny z kawą jako podstawowym dodatkiem pomaga też w walce z pierwszymi oznakami starzenia się skóry. Powodów, dla których warto postawić na peeling kawowy, jest zatem wiele, a korzystanie z takiego kosmetyku może każdemu z nas przynieść wiele korzyści.

Najwygodniej taki peeling wykonywać jest bezpośrednio w kabinie prysznicowej. Dzięki temu łatwo utrzymamy porządek. Taki peeling gwarantuje nam nawilżenie naszej skóry, dzięki dodatkowi oleju kokosowego lub oliwy. Stosuj śmiało 2-3 razy w tygodniu!

3. Czyszczenie garnków

Fusy plus płyn do mycia naczyń tworzą peeling podobny do kosmetycznego. Z łatwością zetrą nawet najbardziej uporczywe zabrudzenia z twoich garnków. Nie musisz obawiać się o zarysowania, fusy są łagodniejsze niż druciak. Możesz cieszyć się łatwiejszym myciem naczyń i mniejszą ilością produkowanych śmieci.

4. Pochłaniacz brzydkich zapachów

Brzydkie zapachy w lodówce to często spotykany problem, pomimo jej regularnego czyszczenia. Jeżeli chcesz się pozbyć brzydkich zapachów zanim kosztem, to wysyp wysuszone fusy po kawie na talerzyk, do jakiejś miseczki lub otwartego słoika i wstaw do lodówki. Fusy po kawie pochłoną brzydki zapach!

5. Sposób na mrówki

Rozsyp wysuszone fusy po kawie w miejscu gdzie pojawiły się mrówki. Intensywny zapach sprawi, że insektom przestanie podobać się nowe lokum i szybko się wyniosą. Ten sposób działa również na muszki owocówki, które w okresie letnim uporczywie mnożą się w naszych mieszkaniach.

Jest wiele sposobów na wykorzystanie fusów po kawie. Nie ważne czy zostały ci fusy po zalaniu kawy mielonej czy z ekspresu, który zmielił kawę w ziarnach. Ważne jest nasze podejście do poszanowania natury i korzystania z jej darów w stu procentach. Fusy po kawie pomogą twojej urodzie, w twojej kuchni jak i w twoim ogrodzie. Korzystaj śmiało z wszystkich pomysłów.

Aby wykonać powyższe pomysły na fusy zapraszamy po dobrą kawę

  • Kawa ziarnista włoska PERA Dolce Aroma 1kg

    Kawa ziarnista włoska PERA Dolce Aroma 1kg

    Polecamy! 42,90  brutto
  • Kawa ziarnista PERA Gran Pregio 1kg

    Kawa ziarnista PERA Gran Pregio 1kg

    Polecamy! 76,90  brutto
  • Kawa ziarnista LAVAZZA Crema e Aroma 1kg

    Kawa ziarnista LAVAZZA Crema e Aroma 1kg

    Polecamy! 62,90  brutto
  • Kawa ziarnista LAVAZZA Espresso Crema e Aroma 1kg

    Kawa ziarnista LAVAZZA Espresso Crema e Aroma 1kg

    Polecamy! 69,90  brutto
  • Kawa ziarnista włoska Lazzarin Grande Espresso 1kg

    BESTSELLER

    Kawa ziarnista włoska Lazzarin Grande Espresso 1kg

    Polecamy! 79,90  brutto
  • Kawa ziarnista Gran Bar Caffè Poli – 1kg

    WYPRZEDANO!

    Kawa ziarnista Gran Bar Caffè Poli – 1kg

    Polecamy! 49,00  brutto Promocja! -30%
  • Kawa ziarnista Gran Crema Caffè Poli – 1kg

    WYPRZEDANO!

    Kawa ziarnista Gran Crema Caffè Poli – 1kg

    Polecamy! 49,00  brutto Promocja! -30%
  • Kawa ziarnista o smaku cynamonu Caffè Poli – 1kg

    Kawa ziarnista o smaku cynamonu Caffè Poli – 1kg

    Polecamy! 49,00  brutto Promocja! -51%
  • Kawa ziarnista włoska PERA Buon Aroma 1kg

    Kawa ziarnista włoska PERA Buon Aroma 1kg

    59,90  brutto
  • Kawa ziarnista Venezia Barista Plus 1kg

    Kawa ziarnista Venezia Barista Plus 1kg

    45,90  brutto Promocja! -23%
  • Kawa ziarnista VENEZIA Crema 1kg

    Kawa ziarnista VENEZIA Crema 1kg

    54,90  brutto
  • LAVAZZA Qualita Oro 1kg – Kawa ziarnista

    LAVAZZA Qualita Oro 1kg – Kawa ziarnista

    69,90  brutto

Biały ekspres do kawy to wciąż rzadko spotykane urządzenie w ofercie producentów. Nie wiadomo czy to producenci bardziej boją się tego koloru, czy może przyszli nabywcy, którzy nie zgłaszają nawet producentom potrzeby posiadania ekspresu do kawy w takim kolorze. Tymczasem biały ekspres może stać się dużo lepszym wyborem niż ekspres w „standardowym” kolorze, co postaramy się udowodnić w kilku punktach poniżej.

Ekspres do kawy w białej kuchni

W ostatnich latach modne stały się jasne, skandynawskie wnętrza. Minimalistyczny wystrój otwiera nasze pomieszczenia, czyniąc je bardziej przestronnymi, a dobrane ze smakiem meble i dodatki tworzą atmosferę komfortu, na myśl o którym robi nam się ciepło. Zajrzyj do kategorii ekspresów do kawy do domu aby przekonać się co najlepiej pasuje do twojego wnętrza. Czy zatem warto zakłócać domowy porządek źle zaznaczonymi akcentami? Odpowiedź jest prosta. A jednak wiele osób, z przyzwyczajenia lub obawy, stawia w jasnej kuchni ciemny ekspres do kawy, który burzy harmonijny porządek i kłuje w oczy. Dlatego nie trzeba się bać, ekspres w białym kolorze doskonale wkomponuje się w jasne wnętrze i doda mu charakteru.

Wystarczy spojrzeć – oto przykład kuchni z jasnym ekspresem:

Naprawdę warto zainwestować w jasny ekspres, szczególnie z uwagi na fakt, że urządzenie stanie w mocno eksponowanym miejscu, jakim jest kuchnia. Każdy przecież chciałby, aby jego mieszkanie prezentowało się bez zarzutu.

Czyszczenie białego ekrepsu

To nieprawda, że biały ekspres brudzi się mocniej niż czarny. Wiele oczywiście zależy od sposobu użytkowania ekspresu czy materiałów, z których go wykonano, ale naszym zdaniem ekspres w jasnym kolorze łatwiej utrzymać w czystości, ponieważ nie widać na nim kurzu tak jak na czarnym ekspresie, a materiały, z których go wykonano, ułatwiają szybkie czyszczenie.

 

Oto nasze propozycje białych ekspresów do kawy (kliknij aby zobaczyć więcej szczegółów):

  • Ekspres do kawy JURA Z10 Aluminum WhiteEkspres do kawy JURA Z10 Aluminum White

    Ekspres do kawy JURA Z10 Aluminum White

    11799,00  brutto
  • Ekspres do kawy JURA E4 Piano WhiteEkspres do kawy JURA E4 Piano White

    Ekspres do kawy JURA E4 Piano White

    3999,00  brutto
  • Ekspres do kawy Z10 DIAMOND WHITE (EA) JURAEkspres do kawy Z10 DIAMOND WHITE (EA) JURA

    Ekspres do kawy Z10 DIAMOND WHITE (EA) JURA

    10999,00  brutto
  • Ekspres do kawy JURA ENA 4 (EB) Full Nordic White

    Ekspres do kawy JURA ENA 4 (EB) Full Nordic White

    3499,00  brutto
  • Ekspres do kawy JURA ENA8 Full Nordic White (EC)Ekspres do kawy JURA ENA8 Full Nordic White (EC)

    Ekspres do kawy JURA ENA8 Full Nordic White (EC)

    4499,00  brutto Promocja! -8%
  • Ekspres do kawy JURA J8 Piano White (EA)Ekspres do kawy JURA J8 Piano White (EA)

    Ekspres do kawy JURA J8 Piano White (EA)

    8499,00  brutto
  • Ekspres do kawy JURA E8 Piano White (EC)
    Ekspres do kawy JURA E8 Piano White (EC)

    NOWOŚĆ

    Ekspres do kawy JURA E8 Piano White (EC)

    5699,00  brutto
  • Ekspres do kawy Dr. Coffee H2 – Biały + 2kg kawy gratis!
    2KG KAWY GRATIS!

    Ekspres do kawy Dr. Coffee H2 – Biały + 2kg kawy gratis!

    2799,00  brutto

Badania dowodzą, że 70% osób w Polsce pije kawę regularnie, a prawie 50% nie wyobraża sobie bez niej poranka. Wśród obu grup znajduje się cała masa wielbicieli kaw na bazie mleka. Trudno bowiem o lepsze połączenie niż aromatyczna kawa i mleko, które daje kawie lekką słodycz, aksamitną teksturę i piękną koronę z piany. Mleko z pewnością wzbogaci smak kawy, ale należy dodawać je umiejętnie. Nie każde mleko nadaje się do kawy, nie bez znaczenia pozostaje też kwestia rodzaju kawy, do której mleko dodamy, czy użyty ekspres. Do tego dochodzą też oczywiście indywidualne preferencje. Przeczytaj niniejszy poradnik, aby dowiedzieć się, jak dodawać mleko do kawy.

Jakie mleko do kawy

Powszechna opinia głosi, że najlepsze mleko do kawy to mleko o wysokiej zawartości białka i tłuszczu. Badania naukowe poparte wieloletnimi doświadczeniami baristów dowodzą, że mleko krowie z przedziału 3–4% tłuszczu najlepiej spełnia swoją rolę w uniwersalnym podejściu, czyli takim, które przypadnie do gustu większości kawoszy. Piana powstała z mleka o takiej zawartości tłuszczu będzie gęsta, drobnopęcherzykowa i długo utrzyma się na powierzchni kawy. Mniejsza lub większa zawartość tłuszczu w mleku utrudni zrobienie idealnej piany – w pierwszym przypadku piana będzie zbyt „cienka” i szybko opadnie, natomiast ze zbyt gęstego mleka może w ogóle nie udać się zrobić pianki. Zbyt tłuste mleko może też zupełnie przysłonić smak kawy.

Olbrzymie znaczenie ma również temperatura mleka do kawy. Najlepsze mleko do przygotowywania mlecznej piany to zimne mleko, wyjęte prosto z lodówki lub z wygodnej chłodziarki do mleka. Po spienieniu mleko powinno mieć nie więcej niż 60–70 stopni Celsjusza.

Oczywiście kwestia świeżości mleka nie powinna nawet podlegać dyskusji. Nie zaleca się też ponownego podgrzewania podgrzanego wcześniej mleka. W przeciwnym razie kawa będzie miała „przypalony” i gorzkawy posmak.

Jakie mleko do kawy latte

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy istnieje najlepsze mleko do latte – czy może jakiś rodzaj mleka w cudowny sposób zmieni naszą kawę w latte-cudo. Tymczasem prawda jest banalna: nie ma mleka przeznaczonego specjalnie do latte, bo do przygotowania tego rodzaju kawy może posłużyć w zasadzie dowolne mleko spełniające przedstawione wyżej parametry zawartości tłuszczu i białka. Ale paradoksalnie właśnie ta uniwersalność przemawia na naszą korzyść, ponieważ chcąc przygotować pyszne latte, będziemy mogli kupić mleko dostępne w każdym sklepie spożywczym. Należy po prostu sięgnąć po mleko spełniające kryteria spieniania i pamiętać o pewnych zasadach dotyczących spieniania mleka oraz fakcie, że latte robi się w proporcjach 1:3 (jedna porcja kawy na co najmniej 3 porcje mleka).

Jakie mleko do kawy z ekspresu

Kawę z mlekiem możemy stworzyć samodzielnie, to znaczy najpierw samemu przygotować espresso, jeśli posiadamy ekspres kolbowy lub parzymy kawę w kawiarce, a później spienić mleko i dodać je do espresso. W innym przypadku możemy posłużyć się automatycznym urządzeniem. Automatyczny ekspres do kawy przygotuje kawę mleczną za nas, po naciśnięciu jednego guzika. Najlepiej do tego celu nada się mleko krowie. Mleko roślinne może zatykać przewody w ekspresie, dlatego nie poleca się używania go z automatycznym ekspresem. Jeśli jednak dysponujemy takim urządzeniem, a mimo to chcielibyśmy zrobić kawę z mlekiem roślinnym, to lepiej do tego celu użyć osobnego spieniacza do mleka. Należy tylko pamiętać, że każdy rodzaj mleka, niezależnie od tego, czy jest to mleko pochodzenia zwierzęcego czy roślinnego, posiada swoje właściwości i będzie zachowywać się inaczej w trakcie spieniania i po nim oraz nada kawie odmienny smak.

Nie zaleca się również używania mleka roślinnego w ekspresie ze względów bezpieczeństwa zdrowia osób wrażliwych na zawarte w nim alergeny. Każde użycie mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego, kokosowego, orzechowego) lub innego zawierającego gluten może spowodować niepożądaną reakcję alergiczną u innych nieświadomych użytkowników ekspresu. Mleka roślinne przez swoją konsystencję mają dużo większy wpływ na zużycie przystawki spieniającej w ekspresie, a nieumyte bezpośrednio po wykonaniu kawy powodują znaczny spadek efektu spienionego mleka na kolejnych wykonanych kawach. Jeżeli nie dopilnujemy czyszczenia przystawki spieniającej po użyciu mleka – naprawa nie zostanie uznana jako naprawa gwarancyjna.

Jakie mleko używać do spieniania

Jak już zostało wcześniej wspomniane, rodzaj stosowanego mleka wpływa na powodzenie w przygotowaniu kawy, a także jej smak. Najbardziej popularne wciąż pozostaje mleko krowie ze względu na największą dostępność, łatwość „obsługi” oraz smak, jaki nadaje kawie. Mleko do spieniania kawy powinno być zimne, w temperaturze ok. 4 stopni Celsjusza, więc najlepiej używać mleka świeżo wyjętego z lodówki. Niektóre urządzenia do parzenia kawy mają wbudowane pojemniki chłodzące mleko, co eliminuje konieczność sięgania do lodówki po karton lub butelkę mleka i odkładania ich każdorazowo z powrotem.  Jeśli nasz ekspres nie spienia mleka lub nie mamy ekspresu to możemy kupić elektryczny spieniacz do mleka, Który zrobi nam idealną piankę mleczną.

Oczywiście poza mlekiem krowim do spieniania można też używać innych rodzajów mleka, choćby coraz popularniejszych mlek roślinnych. Każdy z tych rodzajów posiada inne właściwości i zachowuje się inaczej podczas spieniania, a zatem wymaga też nieco innych czynności, oraz daje inne rezultaty w postaci różnej trwałości i grubości piany czy po prostu smaku, jaki nadaje kawie.

Jak się spienia mleko w ekspresie ciśnieniowym

Spienianie mleka w ekspresie ciśnieniowym jest stosunkowo łatwe. Należy tylko zapamiętać i wyćwiczyć odpowiednie ruchy oraz pilnować prostych zasad dotyczących spieniania, by proces ten pozwalał nam za każdym razem otrzymać idealnie spienione mleko.

Wiele ekspresów do kawy posiada specjalną dyszę do spieniania mleka. Ta wystająca rurka na kawałku metalu wypuszcza gorącą parę wodną pod ciśnieniem, która zmienia mleko w spieniony krem o lekkiej konsystencji. Procedurę spieniania należy zacząć od nalania zimnego, świeżo wyjętego z lodówki mleka do specjalnego dzbanka. Następnie należy uruchomić dyszę i umieścić ją w dzbanku, tak aby jej wylot znajdował się zaraz pod powierzchnią mleka. Gdy dysza zacznie poruszać zawartością dzbanka, dzbankiem należy powoli poruszać w górę i w dół oraz na boki, by dysza znajdowała się w różnych miejscach dzbanka. Umożliwi to odpowiednie napowietrzenie mleka w całej jego objętości i w konsekwencji równomierne spienienie. Wraz z upływem czasu bąbelki w mleku będą się zmniejszać, a mleko zmieni się w gęstą pianę. Gdy mleko osiągnie konsystencję roztopionych lodów śmietankowych, można wlać je do kawy.

Jakie mleko do kawy zamiast krowiego

Choć mleko krowie dodaje się do kawy najczęściej, to na rynku dostępnych jest wiele alternatyw roślinnych, które z pewnością upodobają sobie weganie, wegetarianie i osoby uczulone na laktozę. Producenci mleka alternatywnego oferują całą masę opartych na roślinach mlek. Takie mleko w swojej podstawowej wersji składa się z wody, cukru i składnika charakteryzującego dane mleko, czyli soi, migdałów, ryżu, kokosa, orzechów lub owsa. Oprócz podstawowych składników niektóre rodzaje mleka zawierają też dodatki smakowe, jak choćby wanilia czy czekolada.

Decydując się na mleko alternatywne, niezależnie od tego czy będzie to mleko sojowe, mleko owsiane czy mleko ryżowe, należy mieć na uwadze, że przeważnie nie będzie ono pieniło się tak dobrze jak mleko krowie. Kawosze, którzy zechcą unikać tradycyjnego mleka, będą też musieli poświęcić chwilę, by znaleźć swój ulubiony smak, ponieważ alternatywne rodzaje mleka odbiegają smakiem od mleka, do którego przyzwyczaja się nas od dzieciństwa. Niemniej jednak mleko dla wegetarian i wegan oraz osób z nietolerancją laktozy istnieje – i to w wielu wariantach.

Skutki picia kawy z mlekiem

Wiele osób powie, że kawa jest smaczna, ale wiele też zapyta czy kawa jest zdrowa oraz jak wpływa na nią dodatek mleka. Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie, najpierw należy sprawdzić co zawiera kawa. Kawa z ekspresu zawiera dużo dobroczynnych przeciwutleniaczy, które zabijają wolne rodniki. Badania naukowe wskazują również, że spożywanie 2–3 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej serca.

Dodatek mleka zmienia nieco właściwości kawy, przede wszystkim osłabiając działanie znajdującej się w niej kofeiny. Dlatego kawa z mlekiem nadaje się do picia wieczorem, ponieważ nie pobudza człowieka tak mocno jak kawa czarna. Kawa z mlekiem nie podrażania też śluzówki żołądka, tak jak może to robić kawa czarna, dlatego po wypiciu kawy z mlekiem nie boli nas żołądek. Mleko obniża też temperaturę kawy, co nie tylko poprawia komfort picia kawy, ale też obniża ryzyko raka przełyku, do którego może doprowadzić spożywanie bardzo gorących napojów. Nad kwestią dodawania mleka do kawy powinny też zastanowić się osoby na diecie. Podczas gdy jedna filiżanka czarnej kawy zawiera raptem kilka kalorii, tak kawa z mlekiem może ich zawierać nawet kilkaset, jeśli wpijemy dużą porcję, która zawiera jeszcze cukier lub inne słodkie dodatki takie jak syropy..

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu internetowego w którym mamy najlepsze ceny na rynku na ekspresy do kawy i ponad 100 rodzaji kaw do wyboru. Wszystko z dostawą w 24 godziny! Dla osób które dotarły do końca tego tekstu mamy kod rabatowy „kawana5” który należy wpisać w koszyku z zamówieniem.

Polecamy kawy ziarniste i chłodziarki do mleka (dostawa w około 24h)

  • Kawa ziarnista włoska PERA Dolce Aroma 1kg

    Kawa ziarnista włoska PERA Dolce Aroma 1kg

    Polecamy! 42,90  brutto
  • Kawa ziarnista PERA Gran Pregio 1kg

    Kawa ziarnista PERA Gran Pregio 1kg

    Polecamy! 76,90  brutto
  • Kawa ziarnista LAVAZZA Crema e Aroma 1kg

    Kawa ziarnista LAVAZZA Crema e Aroma 1kg

    Polecamy! 62,90  brutto
  • Kawa ziarnista LAVAZZA Espresso Crema e Aroma 1kg

    Kawa ziarnista LAVAZZA Espresso Crema e Aroma 1kg

    Polecamy! 69,90  brutto

  • Spieniacz do mleka Melitta Cremio Czarny

    Spieniacz do mleka Melitta Cremio Czarny

    269,00  brutto Promocja! -10%
  • Spieniacz do mleka Melitta Cremio Biały

    Spieniacz do mleka Melitta Cremio Biały

    269,00  brutto Promocja! -10%
  • JURA Spieniacz mleka Hot & Cold

    JURA Spieniacz mleka Hot & Cold

    459,00  brutto
  • Spieniacz do mleka Melitta Cremio Stal Nierdzewna

    Spieniacz do mleka Melitta Cremio Stal Nierdzewna

    299,00  brutto

  • Chłodziarka do mleka do ekspresu VENEZIA Black

    Chłodziarka do mleka do ekspresu VENEZIA Black

    449,00  brutto
  • Chłodziarka do mleka do ekspresu VENEZIA Silver

    Chłodziarka do mleka do ekspresu VENEZIA Silver

    449,00  brutto
  • JURA Chłodziarka do mleka – Cool Control 1,1L Wireless BLACK G2 WiFi (EB)

    NOWOŚĆ

    JURA Chłodziarka do mleka – Cool Control 1,1L Wireless BLACK G2 WiFi (EB)

    999,00  brutto
  • Chłodziarka do mleka do ekspresu SAECO

    Chłodziarka do mleka do ekspresu SAECO

    249,00  brutto

Decydując się na ekspres do kawy wiele osób pod uwagę bierze głównie łatwość jego obsługi. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ wielu z nas nie chce przeglądać instrukcji dotyczących parzenia kawy począwszy od mielenia ziaren o odpowiedniej grubości, ustawiania odpowiednej temperatury wody czy odmierzania na wadze odpowiedniej ilości składników. Czasem też zwyczajnie nie ma na to czasu z powodu natłoku obowiązków albo zwyczajnie nie przywiązujemy wagi do rytuału związanego z parzeniem kawy i chcemy po prostu napić się dobrej kawy. To nic niespotykanego, a producenci ekspresów doskonale zdają sobie z tego sprawę i przygotowują rozwiązania dopasowane do potrzeb każdego miłośnika kawy. Dlatego odpowiedź na potrzeby miłośników kawy ceniących sobie wygodę będzie stanowić automatyczny ekspres do kawy.

Mianem automatycznego ekspresu do kawy określa się w zdecydowanej większości ciśnieniowy ekspres do kawy. Jest to najbardziej popularne urządzenie, za pomocą którego można przygotować szereg wariantów kawy o różnych smakach, różnej mocy i wielkości. Sprawdź nasze automatyczne ekspresy do kawy do domu. Urządzenia automatyczne cechuje największa wygoda użytkowania, ponieważ ingerencję ludzką ograniczono w nich do minimum. Ale nawet mimo tego ograniczenia nowoczesne ekspresy automatyczne potrafią zdziałać prawdziwe cuda z kawy, które zaspokoją gusta nawet najbardziej wybrednych miłośników tego naparu. Aby przygotować kawę w ekspresie automatycznym, należy po prostu go włączyć, nasypać do niego kawy i nalać wody. Potem wystarczy wprowadzić ustawienia danej kawy za pomocą przycisków lub pokręteł. Dzięki guzikom możemy wybierać kawę czarną, espresso, cappuccino, latte i inne, potem określić ich temperaturę, wielkość i moc. Niezwykle interesująco w tym kontekście przedstawia się fakt, że wszystkie te funkcje znajdują się w zdecydowanej większości dzisiejszych ekspresów, a zatem użytkownik otrzymuje szerokie spektrum możliwości nawet przy dość ograniczonym budżecie. Oczywiście im większy budżet, tym więcej możliwości zaoferuje swojemu użytkownikowi dany ekspres. Opatentowane systemy wydobywające z kawy jeszcze więcej smaku i aromatu, dopracowane mechanizmy tworzenia gładkiej i aksamitnej piany z mleka z pewnością jeszcze zwiększą przyjemność płynącą z picia kawy.

Oczywiście nie należy zapominać o konserwacji ekspresu, jeśli ma służyć nam przez długi czas. Odkamienianie (lub stosowanie filtrów odkamieniających) i czyszczenie układu do przygotowywania kaw mlecznych pozwolą długo cieszyć się smakiem wybornej kawy i uniknąć napraw. Ekspresy automatyczne ułatwiają prowadzenie również czynności. Wiele z urządzeń posiada wbudowane mechanizmy przypominania użytkownikowi, że nadeszła pora na opróżnienie pojemnika z zużytą kawą, dolanie wody, przepłukanie systemu mlecznego czy odkamienianie.

Każda osoba zastanawiająca się nad tym, jaki ekspres do kawy kupić, powinna rozważyć najpierw możliwość zapoznania się z tym, jak taki ekspres w ogóle działa. Nie chodzi rzecz jasna o zgłębianie tajników technologicznych krok po kroku, ale ogólne zasady działania ekspresu warto znać. Pomoże to nie tylko w zrozumieniu tego jak działa ekspres, ale pozwoli dopasować odpowiednie urządzenie do własnych upodobań.

Zasada działania ekspresu ciśnieniowego polega w skrócie na przepuszczaniu przez zmielone ziarna gorącej wody pod ciśnieniem. Ekspres pobiera wodę, podgrzewa ją wewnątrz w specjalnym podgrzewaczu, który w zależności od modelu ekspresu i zastosowanej technologii może nosić nazwę bojlera lub termobloku. Następnie wypuszcza wodę pod ciśnieniem z tzw. grupy, a woda przenika przez zmielone ziarna kawy znajdujące się w kolbie lub w specjalnym pojemniku wewnątrz ekspresu. W ten sposób z ekspresu, wprost do filiżanki trafia kawa w procesie zwanym ekstrakcją. Tylko tyle, ale i aż tyle, ponieważ technologię umożliwiającą parzenie tego typu naparu dopracowywano przez dziesięciolecia i choć obecnie produkowane ekspresy pozwalają przygotować najwyższej jakości kawę z wieloma wyczuwalnymi nutami, to na pewno proces udoskonalania ekspresów jeszcze się nie skończył. Podczas korzystania z ekspresu ciśnieniowego warto też mieć na uwadze kilka innych kwestii.

Podstawowym produktem kawy z ekspresu ciśnieniowego jest espresso. Ten mocny, esencjonalny i niezwykle aromatyczny napój to podstawa wielu innych kaw, w tym również kaw mlecznych. Z tego względu niektórzy mogliby nazwać espresso królową kaw. O tym, jak zrobić espresso, napisano wiele poradników i zdecydowanie warto przeczytać któryś z nich, szczególnie jeśli obsługuje się ekspres kolbowy. Automatyczny ekspres ciśnieniowy eliminuje konieczność wykonywania czynności towarzyszących przygotowywaniu espresso w ekspresie kolbowym. Do ekspresu automatycznego po prostu należy wsypać kawę i już, po przyciśnięciu guzika ekspres wykona resztę pracy za użytkownika. W zależności od stopnia rozbudowania ekspresu kawę mleczną można przyrządzić albo za pomocą jednego guzika, albo przy użyciu specjalnej dyszy do spieniania mleka. Potem należy tylko co jakiś czas opróżnić pojemnik na zużytą kawę, dolać wody i wykonać kilka czynności konserwacyjnych w postaci odkamieniania lub czyszczenia układu do przygotowywania kaw mlecznych.